Castratie en sterilisatie zijn een chirurgische ingreep die ook wel bekend staat als 'castratie' bij reuen en 'sterilisatie' bij teven, waarbij het dier onvruchtbaar gemaakt wordt.
Afhankelijk van het ras en de grootte van uw hond adviseren we een jonge hond te castreren of steriliseren tussen een leeftijd van 6 en 14 maanden. Grotere honden groeien en ontwikkelen langzamer dan kleinere honden. Daarom adviseren we teven van grote rassen na de eerste loopsheid te steriliseren en de kleine rassen vanaf een leeftijd van 6 maanden. Reuen mogen gecastreerd worden vanaf 6 maanden indien het gedrag dat vereist.
Reuen kunnen wanneer ze volwassen zijn op ieder moment gecastreerd worden. Bij teven adviseren we dit tussen twee loopsheden in te doen, om het dier zo min mogelijk te belasten en risico’s tot een minimum te beperken.
Waarom het castreren of steriliseren van uw hond wordt aanbevolen
Er zijn verschillende redenen waarom de dierenarts dit adviseert.
Castreren van de reu betekent het verwijderen van beide testikels. Voordelen zijn onder andere:
- Een verminderd risico op prostaatproblemen bij oudere honden
- Een geëlimineerd risico op teelbalkanker
- Geen kans op het creëren van onverwachte pups
- De hond wordt rustiger; soms kan een intacte reu erg onrustig zijn wanneer er een loops teefje in de buurt is (geweest).
- Minder kans op vermissing, omdat een intacte reu vaak het spoor volgt van een loops teefje. Reuen raken regelmatig vermist of raken gewond bij volgen van zo’n spoor.
- Een mogelijke vermindering van hormoon gedreven gedrag zoals geur-markering en agressie ten opzichte van andere reuen. Hoe eerder een reu wordt gecastreerd, hoe groter de kans dat dit effect zal worden gezien.
Steriliseren van de teef betekent het verwijderen van de eierstokken. Formeel heet dit castreren, maar om verwarring te voorkomen noemen we dit in de volksmond steriliseren. Soms wordt de baarmoeder ook verwijderd. Voordelen zijn onder andere:
- Een verminderd risico op borstkanker (vooral indien gesteriliseerd voor de eerste of tweede loopsheid).
- Een geëlimineerd risico van een levensbedreigende baarmoederontsteking ofwel pyometra.
- Geen loopsheid meer. Intacte teven kunnen ieder half jaar loops worden. Dit kan veel ongemak met zich meebrengen zoals op zoek gaan naar een reu of ongewenst reuen op het terrein die het teefje ruiken, onrustig gedrag en verlies van bloederige afscheiding in huis.
- Geen risico om drachtig te worden. Een nestje pups kan leuk lijken, maar het is veel werk en het kan een kostbare aangelegenheid zijn. Als de bevalling moeizaam verloopt kan dit stressvol en bovendien een risico zijn voor de teef, en kan een keizersnede nodig zijn. Ook moet u voor iedere pup een goed huis vinden.
Sterilisatie met een kijkoperatie
Met laparoscopisch opereren gaan we een stap verder in de operatietechnieken: opereren via een kijkoperatie. Deze operatietechniek is veel minder belastend dan de ‘ouderwetse’ buikoperatie.
Voordelen van deze kijkmethode zijn:
- Veel minder pijn na de operatie: dat komt doordat er slechts 2 kleine sneetjes worden gemaakt waardoor met behulp van een camera en zeer nauwkeurige apparatuur de eierstokken worden verwijderd. De wondjes zijn dus veel kleiner en er is veel minder impact binnen in de buikholte omdat er geen grote buiksnede gemaakt hoeft te worden.
- De operatietijd is korter en daarmee is ook de narcose korter met alle voordelen van dien.
- Er is veel minder kans op complicaties zoals nabloeden, niet eten, sloomheid en wondproblemen.
Het is bij verschillende dierenklinieken die zijn aangesloten bij de Healthy Pet Club mogelijk om uw dier laparoscopisch te laten steriliseren.
Hoewel castratie of sterilisatie even een uitgave is, is dit vele malen minder dan de kosten van een behandeling van teelbalkanker, pyometra of een keizersnede bijvoorbeeld.
Als u lid bent van onze Healthy Pet Club, ontvangt u bovendien 10% korting op castratie of sterilisatie.
Er bestaat een misvatting dat castreren of steriliseren overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na de ingreep verbruikt het dier calorieën minder en op een andere manier; er zijn minder voedingsstoffen nodig. Als uw dier na castratie of sterilisatie dezelfde hoeveelheid voeding krijgt kan dit overgewicht veroorzaken.
Om obesitas in de jaren na castratie of sterilisatie te voorkomen, adviseren we om uw hond voeding speciaal voor gesteriliseerde en gecastreerde honden te geven.
Het is verstandig de beslissing om wel of niet te castreren of steriliseren altijd samen met uw dierenarts te nemen. De dierenarts kan u hierin het beste adviseren.