Check uw hond op parasieten

Hoe kan ik zien of mijn hond parasieten heeft?

Zelf uw hond onderzoeken op parasieten is niet altijd even makkelijk en betrouwbaar. Tenzij de hond een flinke vlooienbesmetting heeft, een buik vol wormen of een grote hoeveelheid teken, zult u ze mogelijk niet kunnen vinden.

Hoe herken ik vlooien bij de hond?

Als uw hond een afwijkende huid heeft of aan het krabben is, kan er sprake zijn van vlooien. Een volwassen vlo is zo’n 2 mm lang en is glanzend bruin. Ze bewegen zich snel en zijn moeilijk te pakken. Het beste is het om de huid van de achterhand of de liezen van de hond te onderzoeken. Soms vindt u kleine zwarte stipjes bij de basis van de haren. Kam wat van de vacht op een vochtig wit papiertje of tissue, of doe wat van de zwarte stipjes op een vochtig wattenschijfje en smeer dit over je vingertop. Als u rode vegen ziet ontstaan, dan weet u dat dit vlooienpoepjes zijn en geen zand!

Hoe zie ik of mijn hond teken heeft?

Een teek is meestal herkenbaar als een grijs/rood boonvormig aanhangseltje aan de huid van de hond, en kunnen overal op het lichaam voor komen! Ze bijten zich vast waar ze maar kunnen en zuigen dan vol met bloed. Soms voelt u ze als u de hond aait of borstelt. Wij adviseren om na een wandeling uw hond goed na te kijken. Ga met uw handen over het lijf en let goed op ieder klein bultje dat u voelt. Soms wordt een huidvlekje, litteken of tepel aangezien voor een teek dus laat het bij twijfel door de dierenarts checken!

Teken verwijderen

Als u ziet dat uw hond een teek heeft, kunt u deze veilig verwijderen met een speciale tekentang. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts. Verwijder een teek nooit door hem er met een pincet uit te trekken, omdat restjes die achterblijven kunnen leiden tot vervelende infecties.

Hoe weet ik of mijn hond wormen heeft?

De gedachte van veel mensen is dat de hond geen wormen heeft, omdat er geen wormen te zien zijn in de ontlasting. Echter een hond kan prima leven met enkele wormen in de darmen, die nooit te zien zullen zijn. Een uitzondering zijn puppies waarbij soms wormen in ontlasting of braaksel te zien zijn. Juist deze ‘onzichtbare’ gevaren kunnen snel een probleem worden bij uw dier, en een wormbesmetting kan ook overgedragen worden naar de mens. Meer hierover leest u hier: Worminfecties bij hond en kat {link to Ontworming hond & kat}

Hele spoelwormen worden meestal alleen uitgepoept na een ontwormingskuur en zelfs dan worden de meeste wormen vaak al verteerd door het lichaam voordat u ze ziet. Soms worden er kleine segmentjes (rijstkorreltjes) van de vlooienlintworm gezien, de segmentjes van de vossenlintworm zijn te klein om te kunnen zien.

Vaak wordt gedacht dat een hond jeuk aan zijn achterste heeft bij een wormbesmetting. Theoretisch gezien kan dit wel, deze gedachte komt voort uit het feit dat kinderen met aarsmaden vaak jeuk aan hun achterste hebben. De meeste honden hebben bij jeuk aan hun achterste last van hun anaalklieren of van een vlooienbesmetting.

Longworm

Deze wormlarfjes zijn niet zichtbaar in de ontlasting, alleen na een speciaal ontlastingsonderzoek. Een hond kan besmet worden door contact met slakken (zowel naaktslak als huisjesslak) en kan last krijgen van hoestklachten. In een gebied waar longworm veel voorkomt, is het meest veilige advies om de hond maandelijks preventief te behandelen tegen longworm.

Hoe voorkom en behandel ik parasieten?

Belangrijkst om te onthouden is dat parasieten kunnen voor komen bij uw hond terwijl er aan de hond niks te zien is. Op deze manier kan een parasiet leven, zich vermenigvuldigen en uiteindelijk ziekten veroorzaken. Daarom is ons advies om liever preventief te behandelen tegen parasieten dan te wachten tot problemen zich voordoen.

Preventieve behandelingen zijn makkelijk én effectief en zijn inbegrepen in het HPC-lidmaatschap. Uw dierenkliniek helpt u graag bij de beslissing welke producten het beste bij uw hond passen.