Er is geen specifieke behandeling voor de meeste virussen die bij honden voor komen. Bij onze Healthy Pet Club staan we dan ook voor ‘voorkomen is beter dan genezen'. We zien regelmatig niet-gevaccineerde pups met het parvovirus, een ziekte die zeer snel fataal is. Ook Besmettelijke Hondenhoest is een andere zeer veel voorkomende ziekte die we zien bij honden van alle leeftijden. Beide, en vele andere ziekten kunnen worden voorkomen of tot een minimum beperkt door te vaccineren.
Bij het Healthy Pet Club-lidmaatschap zijn ook de jaarlijkse vaccinaties van uw hond inbegrepen. We raden jaarlijkse booster vaccinaties aan om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van uw hond altijd goed genoeg is om virussen waartegen gevaccineerd wordt af te weren. Sommigen van de ziektes waartegen we vaccineren (zie hieronder) zijn behandelbaar, maar sommige kunnen fataal zijn. Daarom raden we aan om up-to-date te blijven met boosters om uw hond te helpen beschermen.
Vaccinaties voor honden
Wij raden aan om puppy’s hun initiële vaccinaties te geven vanaf de leeftijd van 6 weken. Deze bestaat uit één vaccinatie, gevolgd door een tweede vaccinatie op 9 weken leeftijd en een derde vaccinatie op 12 weken leeftijd. Bij de puppyvaccinaties hoort ook de eerste herhalingsvaccinatie tussen de 9 en 12 maanden leeftijd.
Deze moeten dan worden opgevolgd met ieder jaar een booster vaccinatie. Er wordt een multivalent vaccin gebruikt, wat betekent dat we met één injectie vaccineren tegen meerdere ziektes. De vaccinatie zal helpen uw hond te beschermen tegen:
Parvo virus
- Een virale infectie die pijnlijke en ernstige diarree en braken veroorzaakt die leidt tot uitdroging en uitval van organen, waarbij meer dan 25% van de gevallen fataal zijn
- Meestal betreft het pups, hoewel ook volwassen honden kunnen worden besmet
- Beschadigt het immuunsysteem van de hond
- Het is zeer besmettelijk
Hondenziekte
- Een virale infectie met symptomen zoals braken, diarree, ademhalings- en neurologische aandoeningen
- Kan fataal zijn
Hondenhepatitis
- Veroorzaakt ernstige schade aan de lever en nieren
- Kan fataal zijn
- Dit is nu zeldzaam als gevolg van vaccinaties, maar nog steeds aanwezig
Leptospirose (ziekte van Weil)
Elk jaar zijn er meer en meer gevallen van Leptospirose in ons land. Leptospirose is een bacteriële infectie die orgaanfalen kan veroorzaken. Behandeling met antibiotica, intraveneus infuus en de orgaanschade hiermee zoveel mogelijk beperken kan een intensieve en kostbare behandeling zijn. Wat leptospirose gevaarlijk maakt is dat het kan worden overgedragen op de mens – u als eigenaar kunt het dus ook krijgen. Het kan bij een besmetting ook snel via urine verspreid worden door uw hond.
Symptomen van Leptospirose zijn:
- Hoge koorts
- Braken en diarree – met bloedsporen
- Geelzucht – een teken van leverfalen
- Donkere urine
- Uitdroging
- Lethargie
Echter, deze symptomen zijn ook merkbaar bij een heleboel andere ziekten, dus als uw hond enkele tekenen van bovengenoemde vertoont, aarzel dan niet om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.
Kennelhoest (Infectieuze bronchitis)
- Harde droge hoest
- Zeer besmettelijk tussen honden
Adenovirus
- Veroorzaakt hepatitis
Para-Influenza
- Een ademhalingsvirus dat een ander onderdeel is van kennelhoest. Vaccinatie vermindert de kans dat uw hond deze infectie oplopen en vermindert de ernst van de ziekte als uw hond besmet raakt.
Een vaccinatieprogramma kan op elk moment gestart worden
Het is nooit te laat om een vaccinatieprogramma te starten, zelfs voor een oudere hond. Uw dierenarts zal u hierover kunnen adviseren. Oudere honden hebben een zwakker immuunsysteem, dus het is juist bij hen ook belangrijk om hun boosters up-to-date te houden. Bovendien zullen de meeste kennels geen honden aannemen als de vaccinaties niet up-to-date zijn.
Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw hond de jaarlijkse booster krijgt. Als er meer dan 12 maanden tussen boosters zijn verstreken, moet uw hond mogelijk opnieuw starten met de primaire vaccinaties omdat de immuniteit tegen ziektes zal zijn verminderd.
Gezondheidscheck
Op het moment van vaccinatie zal uw dierenarts uw hond ook een grondig klinisch onderzoek geven. Hiermee wordt gekeken of het dier gezond is, en kunnen vroegtijdig gezondheidsproblemen opgespoord worden. Dit onderzoek is net zo belangrijk voor het welzijn van uw hond als de vaccinatie, en is een waardevolle kans voor u om eventuele zorgen of vragen die u heeft over de gezondheid van uw hond te bespreken.
Wanneer u lid bent van onze Healthy Pet Club is de jaarlijkse vaccinatie en Besmettelijke Hondenhoest vaccinatie inbegrepen.