De meeste katteneigenaren verwennen hun dier graag en willen zoveel mogelijk aan de behoeften van de kat voldoen, zowel binnens- als buitenshuis. Maar het is niet altijd makkelijk om te bepalen wat je kattenvriend nodig heeft. Om een kat echt gelukkig te maken is meer nodig dan onbeperkt voedsel en een lekker plaatsje om te slapen. Net als bij andere huisdieren is het nodig om de omgeving te verrijken met zaken die beweging stimuleren en de hersenen ‘prikkelen’. Als we de lichamelijke of mentale behoeften van de kat niet onderkennen kan dit leiden tot een kat die depressief of angstig is.
Tips om je huis katvriendelijk(er) te maken:
- De basis. Het klinkt logisch dat iedere kat een eigen voerbak, waterbak, kattenbak en speeltjes nodig heeft, echter dit gebeurt lang niet in ieder huishouden. Als er meerdere katten aanwezig zijn, is het vaak de bedoeling dat ze zaken delen zoals de kattenbak. Dit is absoluut af te raden omdat dit kan leiden tot angst en agressie. De stelregel voor het aantal kattenbakken in huis is het aantal katten + 1.
Ook komt het regelmatig voor dat er in huis geen kattenbak is omdat er vanuit gegaan wordt dat de kat alle behoeften buiten doet. Maar als het slecht weer is of de kat voelt zich niet goed wordt het zeer gewaardeerd om een bak binnen te hebben!
Tip: katten zijn blijer als voer en waterbak apart van elkaar staan, dus zet ze niet vlak naast elkaar. Zet de kattenbakken ook niet in de buurt van voer en water. - Een bed en ‘veilige ruimte’. Het is voor een kat niet prettig om iedere keer op zoek te moeten gaan naar een nieuwe slaapplek in huis, wanneer ze zin hebben in een middagdutje. Een kat is erg blij met een vast eigen plekje in huis, het liefst een lekker ‘kattenbed’ (vaak met dak of een holletje) in een rustig deel van het huis waar weinig gelopen wordt. Hier kan de kat zich terugtrekken voor de broodnodige rust.
- Of u nu een hele oude, hele jonge, actieve of juist rustige kat heeft, iedere kat heeft speeltijd nodig om te bewegen en stoom af te blazen. Katten bewegen liever in korte tijd dan langere tijd achter elkaar. U kunt bijvoorbeeld spelletjes doen met laserlampjes en andere kattenspeeltjes. Ook kunt u snoepjes verstoppen in het huis om op te zoeken en daarna op te eten. Ook zijn er diverse ‘denkspelletjes’ verkrijgbaar voor katten.
- ‘Natuurlijk eten’. Een kat houdt er meer van om te ‘grazen’ dan al het voer in één keer op te eten. Sommige katten zijn erg schrokkerig, geef die katten geen ongelimiteerde hoeveelheid voer. Tip: gebruik voerpuzzels of verstop het voer op verschillende plaatsen zodat ze moeten werken voor hun maaltijd!
De volgende suggesties kúnnen helpen om het leven van de kat te verrijken en het stress-niveau laag te houden:
- Toegang tot de buitenlucht. Dit kan wat discussie oproepen, er zijn vele meningen over dit onderwerp. Dierenartsen zijn het er over eens dat zolang de kat gecastreerd is en ouder dan zes maanden, de kat ook buiten kan lopen. Woont u langs een drukke weg of wilt u niet dat de kat bij de buren in de tuin komt, maak dan bijvoorbeeld een grote ren in de tuin of scherm de tuin af. Zo heeft de kat toch frisse lucht, afleiding en de geuren en kleuren van de buitenlucht.
- Maak het leuk buiten. Plant bijvoorbeeld wat kattengras om te ‘grazen’ en maak een lekker plekje om te relaxen en te zonnebaden (het liefst een hoger gelegen plekje).
- Deze ‘klimkastelen’ kunnen zorgen voor uren speelplezier. Vaak zit er een plek aan om te krabben, te liggen en zijn er bungelende speeltjes aan gevestigd. Zo kunnen katten hun natuurlijke klim en springgedrag vertonen. Ook hebben ze zo een heerlijke verhoging (noem het gerust een troon) om naar mensen te kijken!