Huisdiereigenaren zijn zich vaak wel bewust van zichtbare gevaren voor hun dier, zoals een drukke weg. Maar er zijn ook veel onzichtbare gevaren waarmee de hond of kat in aanraking komt. Zo kunnen inwendige parasieten, zoals wormen, de hond of kat ziek maken. Soms zelfs zo ernstig dat ze erdoor overlijden. Daarnaast kan een wormbesmetting een gezondheidsrisico zijn voor de eigenaar zelf of familieleden.
Een onzichtbaar gevaar…
Een wormbesmetting van uw hond of kat zult u meestal niet direct doorhebben. Aan de buitenkant van het dier zie je bijna nooit dat er een besmetting is. Niet-specifieke symptomen, zoals diarree en jeuk aan de anus kunnen hier echter op duiden.1 Ook kunnen huisdieren, zeker als ze nog jong zijn, afvallen, last krijgen van een bolle buik of gaan hoesten1. Bepaalde parasieten zoals de longworm kunnen zelfs dodelijk zijn voor uw hond.1
Maar niet alleen uw huisdier loopt een gezondheidsrisico. Wormbesmettingen kunnen ook van dier op mens overgaan. We noemen dit een zoönose. Een wormbesmetting bij mensen kan leiden tot maagdarmklachten, oogproblemen, epilepsie of andere problemen van het zenuwstelsel. 2,3 Het is bekend dat bij mensen astmatische klachten kunnen verergeren door een spoelwormbesmetting.4
Hoe raakt mijn huisdier besmet?
Er zijn veel verschillende manieren waarop uw huisdier een wormbesmetting kan oplopen. De dagelijkse wandeling door het park, een heerlijke wandeling in het bos, snuffelen aan ontlasting van de buurhond, het spelen met of opeten van een slak of het opeten van knaagdieren/vogels, er zijn talloze momenten waarop uw dier makkelijk een worminfectie oploopt. Puppies worden daarnaast veelal geboren met een spoelworminfectie. Bovendien worden pups en kittens besmet via de moedermelk. Kortom, een worminfectie is makkelijk opgelopen en meestal zonder dat je het door hebt.
Wat kan ik eraan doen?
U kunt een wormbesmetting van je hond of kat moeilijk voorkomen, maar ziekte door wormen wel! Veel wormen zoals bijvoorbeeld de Toxocara Canis ontwikkelen zich in 30 dagen van een geinfecteerd wormeitje tot een volwassen worm. Door uw huisdier te ontwormen doorbreekt u deze cyclus en voorkomt u de ontwikkeling tot een volwassen worm met alle gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Daarom is het belangrijk om uw hond of kat geregeld te ontwormen volgens het risicoprofiel1 van uw huisdier.
Het risicoprofiel
Het risicoprofiel van je huisdier is zowel afhankelijk van de levensstijl van uw huisdier (loopt vrij, gaat mee op jacht, eet rauw vlees) als van de gezinssituatie (kleine kinderen, woonachtig in gebied met vossenlintworm, etc). Afhankelijk van dit risicoprofiel wordt geadviseerd uw hond maandelijks, minimaal 4 keer per jaar, dan wel 2 keer per jaar te ontwormen. Meer informatie hierover kunt u hierover lezen op de website van de parasitologen www.ESCCAP.eu.
U kunt natuurlijk ook altijd bij uw dierenarts terecht voor advies!
Wanneer u lid bent van onze Healthy Pet Club is bescherming tegen wormen in een gemiddeld risicoprofiel jaarrond inbegrepen!
Maak van uw hond of kat geen thuis voor wormen!
- ESCCAP wormbestrijding bij hond en kat, richtlijn 1 (tweede druk) 2009.
- Deplazes, P et al.: Role of pet dogs and cats in the transmission of helminthic zoonoses in Europe, with a focus on echinococcosis and toxocarosis. Vet Parasitol. 182(1): 41-53. 2011
- Overgaauw P et al Veterinary and public health aspects of Toxocara spp. Veterinary Parasitology. (193) 398-403. 2013
- Overgaauw P. A. M. Toxocara-infecties bij mens en dier. Infectieziekten Bulletin Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, jaargang 29, nummer 2, februari 2018 (https://magazines.rivm.nl)
Elanco en het schuine balk logo zijn handelsmerken van Elanco of haar filialen. © 2020 Elanco en haar filialen. EM-NL-20-0015