Uw kat laten steriliseren of castreren is een van de beste dingen die u als eigenaar kunt doen. Dit geldt voor zowel katers als poezen. Sommige eigenaren maken zich zorgen maken over de risico's van de ingreep en narcose, maar de voordelen wegen veel zwaarder dan de risico's voor de meerderheid van de katten.
De meeste katten kunnen gecastreerd of gesteriliseerd worden zodra ze 6 maanden of ouder zijn. Dit hangt echter ook af van het lichaamsgewicht en de algemene gezondheid. Als de ingreep wordt uitgesteld om welke reden dan ook, kan de kat het beste binnen worden gehouden om problemen te voorkomen.
Wat gebeurt er tijdens sterilisatie of castratie?
Bij katers worden de testikels meestal verwijderd via twee kleine insnijdingen. Deze zijn zo klein, dat de huid niet gehecht hoeft te worden. Binnen een aantal dagen zijn de kleine wondjes geheeld en is de kat van de ingreep hersteld.
Bij poezen worden de eierstokken (en soms de baarmoeder) verwijderd. Dit gebeurt meestal via een incisie in de buik of flank. Met enkele hechtingen wordt de incisie gesloten. Formeel heet de eierstokken verwijderen bij de poes castreren, maar in de volksmond noemen we het steriliseren.
De ingreep bij de poes is iets zwaarder dan bij de kater. Uw dierenarts zal na castratie of sterilisatie alles uitleggen over de nazorg en hoeveel dagen uw kat eventueel binnen moet blijven.
Meestal wordt de operatiewond door de kat wel met rust gelaten, maar wanneer het dier er toch aan gaat zitten is het raadzaam om ze een kraag of Medical Pet Shirt om te doen. Dit voorkomt dat ze aan de wond likken en infectie veroorzaken. Voor de eerste paar dagen na de operatie is het raadzaam het voeren over meerdere keren per dag te verdelen om maagklachten te voorkomen.
Onze klanten die lid zijn van onze Healthy Pet Club krijgen 10% korting bij sterilisatie of castratie.
Wat zijn de voordelen van steriliseren en castreren?
Voor katers:
- Minder door hormonen beïnvloed gedrag zowel binnens- als buitenshuis. Dit betekent bijvoorbeeld minder risico op sproeien, wat een behoorlijk penetrante geur in huis kan achterlaten. Het kan ook zorgen voor een kat die gemoedelijker omgaat met zowel mensen als andere huisdieren.
- Een veel kleiner risico op ver van huis gaan en vechten bij het op jacht gaan naar een poes of het verdedigen van hun grondgebied. Gecastreerde katten hebben statistisch gezien minder kans om betrokken te zijn bij een aanrijding en om in een gevecht te raken met een andere kat.
- De kater vecht zoals gezegd minder en paart niet met onbekende poezen. Dit betekent dat gecastreerde mannetjes een lager risico lopen op het oplopen van levensbedreigende ziekten zoals het Feline Aids Virus (FIV) en feline leukemievirus (FeLV).
- Er worden minder ongewenste nestjes geboren.
Voor poezen:
- Geboortebeperking: een ongesteriliseerde poes en haar nakomelingen kunnen verantwoordelijk zijn voor duizenden katten in hun leven. Met een enorm overschot aan kittens in Nederland zitten ieder jaar de asiels vol, kunnen niet alle katten herplaatst worden en zwerven katten op straat rond.
- Poezen kunnen, niet altijd seizoensgebonden, vaak krols worden. Ze laten vaak luidkeels weten dat ze op zoek zijn naar een kater, wat erg hinderlijk kan zijn. Soms zijn poezen wel iedere 3 weken krols!
- Er zijn een aantal grote voordelen voor de gezondheid, zoals een verminderd risico op, een volledig geëlimineerd risico op baarmoederkanker en potentieel dodelijke baarmoederinfecties.
- Ook poezen die buiten kunnen paren met onbekende mannetjes katers lopen een reëel risico op het oplopen van levensbedreigende ziekten zoals het Feline Aids Virus (FIV) en feline leukemievirus (FeLV).
Zijn er nadelen?
Er wordt vaak gezegd dat een kater of poes dikker wordt na castratie of sterilisatie. Hier zit een kern van waarheid in; er is geen energie meer nodig om de hormoonhuishouding en cyclus te onderhouden. Wanneer het dier dezelfde hoeveelheid voer krijgt als voor de sterilisatie of castratie, wordt deze overtollige energie opgeslagen en komt het dier dus aan. Om dit eenvoudig te voorkomen is het van belang om de hoeveelheid voeding aan te passen.
Er zit bij een ingreep onder narcose altijd een licht narcoserisico aan, maar al onze CVS klinieken zijn uitstekend uitgerust met de benodigde apparatuur om dit risico tot een minimum te beperken.